Chléb náš vezdejší…

Chleba a především dobrý chleba, byl dříve hodnotným měřítkem stylu života. Chléb, jako takový, byl na celém světě vždy vážený, nikdy se s ním neplýtvalo, protože „chleba se nikdy nepřejí“.

Druhy chleba – jejich složení a použité obiloviny se samozřejmé liší podle toho, v jaké zemi a v jakém historickém čase se chléb připravoval. V dnešní době díky moderním technologiím se připravuje mnohem lehčeji. Zrno bylo od nepaměti vždy symbolem života, představovalo symboliku a úctu k přírodě, při výrobě chleba se vždy dohlíželo na kvalitu a samotné pečení bylo svátkem. Rodina o upečený chléb pečovala tak, aby vydržel dlouho vláčný a aby se s ním nikdy neplýtvalo.
zpracování chlebového těsta
Dnes si můžeme čerstvý chléb a ostatní pečivo koupit denně čerstvé a vybírat si můžeme z velkého množství dle libosti.

Ale, je každý nabízený chléb kvalitní? Řídíte se při koupi chleba podle kvality nebo ceny? Množství nabízeného sortimentu je velmi bohatý, ať se to týká složení z různých surovin, tvarů, hmotností a samozřejmě, že v každém regionu naší země se nabízejí i různé originální druhy chleba.

Podle průzkumů jsou čeští i moravští pekaři dost konzervativní. Co se týká nových postupů a technologií při výrobě chleba, tak jsou dost opatrní. Možná je dobře, že nechtějí upustit od tradičních postupů při výrobě.
Hlavní obilovinou pro výrobu chleba stále zůstává pšenice. V bývalém Československu se zpracovalo přibližně 800 tisíc tun pšenice, v současnosti se zpracuje 100 až 120 tisíc tun pšenice.
čerstvý chléb
A v blízké budoucnosti to bude stejné. Je dobře, že se pomalu pro výrobu chleba pomalu vrací obiloviny, které jsou pro zdraví člověka mnohem prospěšnější, týká se to žita, ječmene i ovsa.  Při výrobě chleba je důležité, aby pro chutný a kvalitní chléb byla směs stále stejná. Jakmile se snaží pekaři ušetřit a receptura se liší, tak ten samý chléb ztratí svoji chuť.

Pokud si ve své prodejně dokážete koupit chutný kvalitní chléb, který se minimálně během 2 – 3 dnů nedrolí, ale je vláčný a má správnou přirozenou kyselost, pokud možno s menším obsahem soli, považujte si to.
Světový den chleba se každoročně připomíná dne 16. října. Ten den se u nás slaví jako svátek všech pekařů.

Chléb náš vezdejší…
Ohodnoťte příspěvek